Leestijd: 2 minuten

De prijs van een gemiddelde Belgische woning steeg in 2016 opnieuw met 2,60%. Ook in andere landen van Europa stegen de gemiddelde woningprijzen. Zo blijkt althans uit de House Price Index van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Dit betekent dat het voor koppels die twijfelen om al dan niet een hypothecaire lening af te sluiten, het aanbevolen is snel te handelen.

Stijging prijs huizen België

Stijging in prijs Belgische huizen en vraag naar hypothecaire leningenZowel de prijs van bestaande woningen als nieuwe woningen steeg in België. De waarde van een bestaande woning steeg bv. in het 4de kwartaal van 2016 met 2,90%. De gemiddelde prijs van een nieuwe woning steeg daartegenover met 1,50%. Strikt genomen zou daardoor een bestaande woning meer renderen dan een nieuwbouwwoning. In 2014 lagen de kaarten anders gespreid. De prijs van een bestaande woning daalde tijdens het 4de kwartaal van 2014 met 0,10%, terwijl de prijs van nieuwbouwwoningen steeg met 6,20%. Wellicht hebben de strengere bouwvoorschriften en de invoering van 21% BTW op nieuwbouwwoningen, toen de gemiddelde prijs voor nieuwbouw meer doen stijgen dan die voor bestaande woningen.

De stijging van de gemiddelde huisprijzen in België is geen eenmalig feit. Zowel in de periode vóór als na de economische en financiële crisis (van 2008) stegen de huisprijzen. Tussen 2000 en 2008 steeg de reële prijs van huizen met 50%. België leunde daarbij aan bij de Europese middenmoot. Enkel landen als Spanje en Frankrijk met respectievelijke stijgingen van 86% en 79% deden beter.

Toekomst?

Ook in 2017 zullen naar verwachting de prijzen van Belgische huizen opnieuw stijgen. Volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zal de groei in prijs licht onder de groei van 2016 liggen. S&P verwijst daarvoor naar de overwaardering van de Belgische huizenmarkt. Volgens S&P is het al veel langer geweten dat de prijzen van Belgische huizen de voorbije decennia veel sneller gestegen zijn dan deze van de inkomens. Ook de verkoopprijs van een huis steeg sterker dan de geschatte waarde op de huurmarkt.

Toch concludeert S&P dat huizen nog betaalbaar zijn in België. Wie in Brussel in september 2016 een doorsnee gezinswoning kocht, betaalde daarvoor 290.000 EUR. Geïnteresseerden in Parijs dienden daartegenover met 415.000 EUR over de brug te komen. De vastgoedmarkt in Londen scoort zelfs nog duurder. Een doorsnee gezinswoning ging daar vijl voor 560.000 EUR.

Groei hypothecaire leningen

De stijging in de gemiddelde huisprijs (en de verwachte stijging voor 2017) zal wellicht de vraag naar hypothecaire leningen ook dit jaar doen toenemen. Alleenstaanden of gezinnen die vandaag een hypothecaire lening afsluiten voor bv. een bedrag van 200.000 EUR, weten dat de woning volgend jaar wellicht 3% meer zal waard zijn. Analisten raden dan ook aan, ondanks de lichte stijging van de rentes op hypothecaire leningen, nog dit jaar een hypothecaire lening af te sluiten.

Een koopje op het oog? Gesmolten voor een bepaalde woning? Via hypothecairelening.org kan men eenvoudig informatie raadplegen omtrent verschillende kredietgevers en vormen van hypothecaire leningen.